woensdag 5 februari 2020

Ik vertrek


Het zo geliefde televisieprogramma van velen heeft een vast en herkenbaar plot. Ook zonder camera's kent elke emigratie vergelijkbare scenaria. Zo ook de onze.

Het afscheid.


Als grote fan van het progamma wilden wij uiteraard ook een uitzwaai moment.
Daarvoor werden familie en enkele vrienden uitgenodigd voor een laatste ontbijtje in Zevenaar. Geweldig verzorgd door Léon, van Créme Passionelle.

De vrachtwagen met spullen 


Vond keurig volgens planning ons huis

Paniek in de tent

Na een eerste test-betaling aan onze solicitadora, werd in half augustus een eerste aanbetaling op het huis gedaan. Daarmee werd de koop formeel. Maar zoals altijd volgen nog wat tijdrovende vergunningen, in onze situatie van de Gemeente Ferreira do Zezere. Pas nadat ook dat sein op groen stond werd eind september de overeengekomen aanbetaling voltooid.

Op 27 januari zou het geld van de verkoop van ons appartement, vanuit de zevenaarse notaris, op onze rekening staan en de 30e moet het  bij de sollicitadora op de rekening staat. Krap voor een internationale betaling, maar tegenwoordig moet dat lukken.
Maar.............
Nadat wij maandagavond die 27e januari, als finale termijn een toch nog heel fors bedrag hadden overgemaakt, kwam dinsdag het bericht dat er iets fout was gegaan. De sollicitadora had vergeten te melden dat haar rekeningnummer gewijzigd was. Onze storting verdween tijdelijk in het interbancaire zwarte gat.
Voor hoe lang???? Afwachten maar. Het zou goed komen werd vanuit de zendende en de ontvangende bank verzekerd.
Geloof me maar, dat waren spannende uren. Maar 10 uur later was het weer terecht. Tijd voor een controle storting was er niet meer, dus met gemengde gevoelens opnieuw een storting gedaan.
Fijn om te kunnen vertellen dat de overdracht op 31 januari gewoon heeft kunnen plaastvinden.
Er waren geen camera's bij, hier had de regisseur ook te kort tijd gehad om het drama ten volle te laten renderen.

De ontberingen 

Het huis staat al anderhalf jaar leeg. En waar ik serieus durf te zeggen dat er amper een verfbus nodig is, is leegstand niet goed voor een huis. Het was een regenachtige, mistige, koude week in Portugal. Na een heftige winter met bovengemiddelde stormen en regen. De houtkachel beneden is helaas buiten gebruik. De top van de schoorsteen bungelt een beetje.

De palletkacel in de woonkamer op de eerste verdieping......die doet het ook niet. Foutmelding 41 wat dat dan ook moge zijn.

En de geiser....die we eerst helemaal niet aan de praat kregen, begeeft het opnieuw, na 3 dagen.

Inmiddels is het vogelnest uit de afvoer van de palletkachel verwijderd en is het lekker warm boven.
De geiser heeft een nieuw slangetje en opnieuw een nieuwe gasfles, en geeft naar behoren warm water.
De schoorsteen wordt vrijdagochtend gerepareerd. Maar met buitentemperaturen van inmiddels 20⁰C is de haast er niet meer echt.
Een infrarood paneeltje naast de eettafel biedt voorlopig genoeg warmte.

Alle ingredienten van een aflevering 'ik vertrek' zaten in onze eerste week
En dat happy end, dat kan wat ons betreft niet meer stuk


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Simão

Er moest een hondje komen, een Portugees ras. Al in Nederland hadden we ons verdiept in de diverse rassen. Qua uiterlijk en karakter hebben ...